Ri&e staat voor risico inventarisatie & evaluatie maar u als lid van de ondernemingsraad of van een vgwm-commissie weet dit natuurlijk. 

Ik zou u als stip willen meegeven, schijn eens op de data die er zijn. In uw organisatie, ook met een volledig draaiende AVG, is er veel data beschikbaar die u mag en kunt gebruiken. Of in ieder geval kunt checken of de HR-afdeling, de preventiemedewerker of bestuurder deze data gebruiken in hun plannen.

De ervaring leert, en hier mag ik ook in mijn eigen spiegelbeeld kijken, is dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van data. Tijdens een bijeenkomst op een school voor digitale marketing, werd mij dat nog eens duidelijk en tijdens een training deze week bleek ook dat maar heel weinig OR-leden echt geïnteresseerd waren in data. En dat terwijl er veel informatie uit te halen is,  

En met data bedoel ik niet alleen de ziekteverzuimcijfers per leeftijdsgroep, functie, vestiging, geslacht e.d. Maar ook data in wanneer er hoeveel gemaild wordt. U kent wellicht de discussie over wetsvoorstellen om niet bereikbaar te zijn of juist het verbod op het versturen van mails tussen 19.00 en 07.00. Stel dat de data laten zien dat meer dan 90% van de mails op ma – vr tussen 8.30 en 17.30 worden verstuurd, moet u dan hierop iets beleidsmatig gaan aanpassen? Of als blijkt dat 25% van de mails in het weekend worden verstuurd, dan wel?

Of data over zoekwoorden van uw collega’s als ze opzoek zijn naar informatie op het intranet, de tijd die het duurt om dan ook de gezochte informatie te vinden. We weten dat het zoeken naar informatie en de tijd die het duurt om te het vinden stress verhogend kan zijn. U herkent vast de frustratie als u iets zoekt maar dat het intranet dit niet laat zien.

En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te geven. Ik denk dat er in uw organisatie ICT-ers, medewerkers of externe systeembeheerders / websitebouwers zijn die veel meer informatie uit data kunnen halen dan nu gebeurt. Neem eens contact op met zo’n deskundige. Nodig hem/haar uit in uw vergadering en wie weet wat het allemaal oplevert. 

Ik wens u veel plezier en succes.