Start: (niet noodzakelijk)De groep gaat naar buiten met de opdracht:

 1. Zoek een stok. De groep moet terugkomen met 1 stok, minimaal 50cm lang.
 2. Zoek een blad, veer, eikel iets specifieks voor jou.
 3. zoek een symbool voor
  – moed & wijsheid
  – warmte en genegenheid
  – verandering
  – spiritueels
  – de vier windrichtingen
  – kracht (iets van een beest)

 

Werken in de Praktijk

Neem een stok of een ander symbool. ga per agendapunt even langs wie, op basis van het onderwerp, mee wil praten. Kijk kritisch naar het aantal mensen die zich steeds opgeven. Met welke reden doen ze dit?

Als dit helder is dan gaan we aan de slag.

Persoon 1 krijgt de stok/symbool in zijn of haar hand. Hij  geeft deze stok pas af als hij de indruk heeft dat iedereen hem begrijpt. Dus het gaat er niet om of de anderen hem begrijpen maar of hij overtuigd is van het feit dat iedereen hem begrijpt. De bal ligt dus echt bij diegene die de stok in handen heeft.

Daarna gaat de stok door naar persoon 2.

Pas als iedereen aan de beurt is geweest kan men overgaan tot een meningsvorming of besluitvorming. Als iedereen alles verteld heeft zijn meningen en oordelen waarschijnlijk al duidelijk.

De geschiedenis / theorie

The Talking Stick is een gebruik bij de Amerikaanse indianen. Het werd gebruikt bij bijeenkomsten tussen stammen of tussen de wijze van de stam.

De stok bestond uit:

 1. Een eigen symbool van de eigenaar van de stok/stam
 2. De veer van de Adelaar, het teken van moed en wijsheid om eerlijk en wijs te spreken
 3. Huid van het konijn, het teken dat de woorden uit het hard komen maar met warmte en genegenheid gesproken moeten worden
 4. Een blauwe steen zodat “the Great Spirit” zowel de woorden uit het hart als de woorden die gesproken worden zal horen.
 5. Een schelp, ter herinnering dat alles veranderd, de seizoenen, de dagen het jaar en dus ook de mens
 6. 4 gekleurde kralen, geel voor zonsopgang (oosten), rood voor zonsondergang (westen) wit voor de sneeuw (noorden) en groen voor de aarde (zuiden), de krachten van het universum
 7. Haren van de grote Bufalo, het teken van kracht van het beest

 

Voor men begon met praten liet men 1 persoon een onderwerp benoemen die hij wilde bespreken. Vaak was dit de stam oudste die als eerste begon.

Dan ging de stok rond en iedereen die een bijdrage wilde leveren aan dit onderwerp stak zijn veer in de stok.

Dan begon met   het bespreken van het onderwerp. Diegene die de stok had, kreeg het woord en werd nadrukkelijk uitgenodigd om met zijn hat te spreken. Anderen mochten niks zeggen, niet nadenken over wat zij wilden gaan zeggen of met andere gedachten bezig zijn. Luisteren was de opdracht. Alleen als ze iets niet begrepen mochten ze daar vragen over stellen. Als de verteller het idee had dat hij was gehoord en begrepen, gaf hij de stok aan een ander. Ook deze vertelde met het hart wat hij wilde vertellen en weer moest iedereen luisteren.

Als iedereen geweest had begon men weer met deelnemer 1. Hij mocht reageren op wat hij gehoord had. De anderen gingen weer luisteren

Je mag alleen spreken als je de stok vast houdt en je de afspraken van de stok kunt eren. Als je dit niet kan, moet je de stok doorgeven en als je jezelf weer onder controle hebt, komt de stok weer naar jou.