Wellicht heeft u het gisteren live gezien en anders vast wel op een later tijdstip of uitgebreid kunne lezen in de kranten. Geert Wilders en Mark Rutten. En er is verontwaardiging dat je dit niet zo zegt.

Zelf denk ik dat je het inderdaad niet zo zegt maar dat het wel lekker is om het te zeggen. Ik heb dat soms ook bij klanten of bij cliënten. En het is natuurlijk prima om het niet te zeggen omdat je het niet gepast vindt. Meestal gebruik je dan andere woorden om de boodschap over te brengen. Niks aan de hand.

Maar soms zeg ik het niet omdat ik het niet goed durf en gebruik ik ook geen andere woorden. Wat ik eigenlijk wil zeggen, zeg ik niet omdat ik bang ben voor de reactie van de ander. De knoop in mijn buikt zegt me dat ik aan het vermijden ben. En is dat dan fout? Nou nee tenzij het ten koste gaat van. Bijvoorbeeld de klant is onredelijk in zijn eïssen en voordat ik het weet kom ik bijna gratis op een klus van 2/3 dagen werk. Of een cliënt kan zijn gedrag voortzetten wat hem/haar kan schaden.

In mijn werk kom ik dit vaker tegen. Dat mensen wel iets willen zeggen maar dat niet doen. Soms inderdaad vanuit fatsoen en soms ook omdat ze het niet durven en dus vermijden. En dat laatste, wat mensen vaak zelf erg goed weten wanneer ze het doen, dat maakt dat bedrijfsprocessen of behandelingen of wat dan ook minder effectief worden. Het gaat ten koste van en vaak vindt men zich dan ook minder professioneel.

Meer weten? Binnenkort verschijn hier de conclusie uit mijn onderzoek naar vermijdingsgedrag.