Het blijkt nog niet zo eenvoudig, nieuwsgierig zijn, je eigen beelden / meningen even op een zij te zetten en middels doorvragen en samenvatten te komen tot het echte verhaal. Hierdoor zie je in bedrijven misverstanden ontstaan, verspild men lange tijd aan vergaderen of komt men steeds terug op besluiten die al lang genomen zijn. Onvrede op diverse terreinen. Wat te doen.

Ervaringsgericht leren is een mooie vorm om dit te oefenen.
Ik doe dit o.a. met het spelletje Black Stories. U krijgt een casus en door het stellen van ja en nee vragen kunt u achter de waarheid komen. Soms wat ver gezocht maar vaak zit on eigen beeld, onze eigen mening en verwachtingen in de weg. Maak vooraf een schema, in grote lijnen, wat is belangrijk om te weten. Ga dan elk puzzelstukje uitzoeken. Loop je vast, niet fronsend maar juist achterover hangend, met de ogen open, opnieuw naar de situatie kijken.
Zorg voor samenvatten, doorvragen en begin van groot naar detail. Dus niet of het een magnum zoveel pistool is maar eerder of het belangrijk is te weten welk pistool deze persoon had.
Ga na welke patronen u ervaart als u dit spelletje speelt en vergelijk dit met uw eigen praktijk in het werk. Wat herkent u bij uw collega’s enz. Neem een nieuw kaartje en probeer het anders te doen.
Komt u tot conclusies verandering van uw werk, zorg dan dat u de volgende stappen neemt.
Wanneer is een dergelijke situatie aan de hand
Neem vooraf waar dat deze situatie zich nu gaat afspelen
Wat wilde u voornemen om te doen
Visualiseer u de wijze waarop u het gaat aanpakken
Visualiseer in de ruimte waar het gaat gebeuren 1 onderwerp die symbool staat voor uw nieuwe aanpak
Kijk achteraf of het gelukt is
Pas uw strategie, mocht het niet gelukt zijn aan. Nog meer focus, nog meer vaardigheid enz.

Doorvragen, samenvatten, nieuwsgierigheid