€ 95.000 euro voor een interim in de zorg, Balkeneinde normen die overschreden worden door Bestuurders in de Zorg en Welzijns branche. We horen het , we zien het en de verontwaardiging is groot. Maar als we het willen bespreken dan zwijgt men, men verklaard het vanuit contracten en/of liggende afspraken enz.
Waarom is het zo lastig om deze onderwerpen met elkaar te bespreken?

  1. het is lastig omdat het over de persoon gaat. Zowel de persoon die het geld verdiend, maar ook over diegene die het contract heeft vastgelegd of die de toezicht hierop heeft.
  2. het is een mengeling van een ethisch thema, een zakelijk thema en een juridisch thema
  3. het emotioneel omdat we het niet vinden kunnen, misschien zelf wel hadden willen hebben of omdat het banen kost en hij/zij wel in die dure auto blijft rijden.

Toch moeten we dit soort gesprekken met elkaar gaan voeren. RvB, RvT, ondernemingsraden en medewerkers. Het kan niet zo zijn dat het imago van een branche waarin hard wordt gewerkt zo onderuit geschoffeld wordt. Het kan niet zijn dat dit soort gesprekken leidend gaan worden als het gaat om het wel of niet verzorgen van behoeftigen.

Maar dit kan alleen als men nieuwsgierig wordt naar elkaars ideeën, waarden en ethiek. Het gaat niet om de juridische kant of je er wel iets over te zeggen hebt, ondernemingsraden, of je de uiteindelijke verantwoordelijkheid hebt.

Zorg dat alle partijen tegelijkertijd om de tafel zitten. En wees transparant, zo open mogelijk. Vraag door, zoek uit wat er gezegd wordt, kijk en luister.
Probeer de discussie om de dialogen goed te scheiden in verschillen. Hebben we het over het ethische vraagstuk of over het zakelijke vraagstuk en plaats de informatie waar deze hoort.
Ontsla jezelf van het moeten eindoordelen. Daar zit nu de oplossing niet, daar is het te vroeg voor. We moeten eerst met elkaar in gesprek. Ruimte creëren.

Dus kom op, pak de handschoen op en ga met zachte handen, stevig op in elkaars ideeën, waarden en normen. Wees nieuwsgierig en creëer de wereld waarin ruimte is voor deze moeilijke, gevoelige thema.