Hoewel we niet te weten komen waarom dit lieveheersbeestje de cola uit de fles wil hebben, is hij wel de leider die hiervoor gaat zorgen. Het eindresultaat is dat hij net als de anderen er met de cola, al dan niet in blaadjes, vandoor gaat. Bekijk het filmpje http://youtu.be/icV7fGqPZ2I en zie hoe hij leiding geeft aan dit proces.
Wat kunnen we leren van deze wijze van leiderschap. Waarom kiest het lieveheersbeestje ervoor om het gehele traject te volgen. Waarom niet de opdracht geven en dan op het laatst, als de cola de rivier indrupt nog even een blik komen werpen of de opdracht is gelukt, meeprofiteren van het resultaat, het doel om de cola mee te nemen bereikt.
Vanuit breinvoorkeuren zou deze hierboven beschreven leiderschapsstijl passen bij een L1 (Leiderschap gericht op WAT) stijl. Meer doelgericht, grote lijnen, en dan op afstand volgen en sturen dat het einddoel bereikt wordt. Een R1 (leiderschap gericht op WAAROM) stijl zou misschien niet eens naar het resultaat kijken want er zijn alweer nieuwe ideeën plannen om mee verder te gaan.
Het volgen van een dergelijk proces past meer bij een L2 (leiderschapsstijl gericht op het HOE) of een R2 (leiderschapsstijl gericht op het WIE) zijn. Deze stijlen hebben duidelijke verschillen. De L2 stijl volgt het proces vanuit een resultaatgerichte leiding. Hij weet hoe het proces van a tot z moet verlopen en zorgt ervoor dat een ieder weet wat, wanneer en hoe hij het werk moet doen. Waarschijnlijk heeft hij geanalyseerd hoe hij elke stap het meest efficiënt kan laten gebeuren en zet precies de hoeveelheid krachten in om dit te realiseren.
De R2 leider zal het proces volgen vanuit een motivering, ondersteuning van het personeel. Zitten ze in hun kracht, hebben ze nog ergens ondersteuning nodig en blijft de sfeer goed. Waarschijnlijk heeft hij goed gekeken welke werkwijze past bij de personen waarmee hij de klus wil klaren. Zijn het mensen die graag in een team willen werken of meer individualisten.
Hoe zit het met uw voorkeur voor een leiderschapsstijl? Breinvoorkeuren kan u inzicht geven in niet alleen de 4 kwadranten zoals hierboven beschreven maar ook naar een verdieping in 8 dimensies. Meer weten kijk ook op www.breinvoorkeuren.nl