Non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen mensen. Zo belangrijk zelfs, dat we puur op basis van gebaren de juiste conclusie kunnen trekken. Kijk maar eens naar deze twee foto’s. De beelden geven direct weer welke van de twee dames heeft gewonnen.

Non-verbale communicatie geeft richting/versterkt Non-verbale communicatie is dus veelzeggend. Toch is de invloed hiervan afhankelijk van het doel van het gesprek. In emotionele gesprekken of gesprekken waarbij het gaat om samenwerking is de non-verbale boodschap erg belangrijk. Sterker nog. Soms is de non-verbale boodschap belangrijker dan de verbale boodschap.

Zo kan een beweging de ander verleiden om meer te vertellen. Of voorkomen dat het gesprek alle kanten opgaat. Door de draaiing van je handpalmen geef je aan wie er moet gaan werken. Ga jij werken, dan draai jij je handpalmen naar jezelf. De handpalmen naar de ander gericht geven aan dat je gesprekspartner gaat werken. En samenwerking geef je aan door de handpalmen naar boven te richten. Ook voor de klas zijn de gebaren van de docent erg belangrijk. Zij kunnen de verstrekte leerstof versterken of ontkrachten.

Ik zie, ik zie… Het is logisch dat tijdens een conference call is de non-verbale communicatie veel minder belangrijk is. Maar toch blijft die van invloed. Het helpt zelf de boodschap over te brengen. Mensen die bewegingen maken alsof de ander hem zou zien, zijn namelijk beter in staat de boodschap over te brengen dan degenen die dit niet doen. Wellicht een tip als u een klant of verkoper aan de lijn heeft.

Dubbel effect Onderzoek laat ook zien dat sommige non-verbale communicatie een dubbel effect kan hebben. Wie met zijn armen over elkaar zit, wordt vaak als een gesloten persoon gezien. Iemand met afstand waar je moeilijk contact mee kunt krijgen. Door deze houding is hij wel beter in staat om te focussen op wat er wordt gezegd. De houding is misschien minder sympathiek maar wel effectief.

Stelling Mijn stelling: Non-verbale communicatie werkt of werkt niet. Wees bewust van wat er bij de ander gebeurt en speel daar op in. Jij kunt jezelf veranderen. De ander verander je alleen door zelf te veranderen. Wat vind jij?