De meeste ongevallen gebeuren tussen 09.00 & 11.00 aldus de gegevens van de inspectie SZW (2016). Maar wat betekent dit nu voor u als ondernemingsraad.
Belangrijkste conclusie, wat mij betreft, is dat u de gegevens over ongevallen of over een Ri&E goed moet analyseren. Een algemeen cijfer, bijvoorbeeld zoveel (bijna) ongevallen of een ziekteverzuimcijfer zegt zeker niet alles. Het is goed om met de deskundige of HR functionaris van uw organisatie goed te kijken en te analyseren. Waar hebben we het precies over.
- Hoe staat dit cijfer t.o.v. vorige jaren en t.o.v. de branche gegevens.
- Als je kijkt naar leeftijdsverschil, opleidingsverschil, sekse, functie kun je dan significante verschillen zien.
- Is zo een verschil rede om voor een specifieke groep nog een extra onderzoek te doen.
- Kijk of u de database mag inzien en gebruiken om zelf analyses en filters erop los te laten. Hierdoor bent u niet beperkt door de keuzes van de onderzoekers en hun rapport.
- Let op dat bij het zelf analyseren u de privacy van uw achterban blijft respecteren, dus soms is hier wel een extra afspraak voor nodig.
Het mooie om ook zelf actief aan de slag te gaan met een database of in ieder geval vragen op basis van filters te stellen is dat u tot andere inzichten kunt komen en daarmee de bestuurder en organisatie kunt helpen tot een beter maatwerk beleid op het terrein van welzijn, gezondheid en veiligheid.
Zo blijkt dat valpartijen een hoofdoorzaak zijn bij bedrijfsongevallen. Wat zou u als ondernemingsraad kunnen betekenen om dit in de toekomst te verminderen. Of om de alertheid in de ochtend te vergroten. En als u denkt dat medewerkers sneller wakker en alert moeten worden gemaakt, gebruik dan geen sterke koffie. Een appel of banaan is vaak veel beter om lijf en geest alerter te krijgen. Ook dat haal je uit onderzoek en cijfers.