Sprookjes werden van oudsher al gebruikt om een boodschap over te brengen. Roodkapje is volgens mij ooit bedacht om de goede zeden van meisjes te bewaken en later omgetoverd tot het sprookje dat we allemaal kennen. Maar we kunnen het sprookje nog steeds goed gebruiken.
Roodkapje als PR-beleid
Het belang bij een goede PR-boodschap is om de kern op de juiste manier te vertalen naar je doelgroep. Om te komen tot die kern moet alle overbodige ballast weggegooid worden. Hier kunnen we Roodkapje goed voor gebruiken.
De opdracht is
- Vertel het sprookje binnen een minuut of 2.
- Als men dat gedaan heeft, moet men in hetzelfde tempo het sprookje in 1 minuut vertellen. Oftewel wat gaan we aan informatie weglaten. De toehoorders luisteren aandachtig of zij essentiële informatie horen.
- Vertel het sprookje in 30 seconde waarbij de groep weer luistert naar de informatie die is behouden. (Men zou nog naar 15 sec kunnen gaan)
- Bedenk een aantal doelgroepen.
- Vertel de essentie van stap 3 aan de diverse doelgroepen.
Roodkapje als organisatieverandering.
We gaan opnieuw het sprookje analyseren in een aantal belangrijke stappen in het sprookje zoals, Roodkapje krijgt de opdracht om naar oma te gaan, ze komt de wolf tegen, ze vertelt waar ze naar toe gaat enz.
Dan splitsen we de groep in subgroepen. Elke groep krijgt de opdracht om of iets aan het karakter van Roodkapje, van Moeder of de Wolf te veranderen. Met het nieuwe karakter gaan we het sprookje vertellen. Maar het veranderde karakter zal ook bij de andere spelers een andere reactie geven. Misschien is het sprookje snel afgelopen omdat moeder zelf gaat of de wolf voor het snelle resultaat gaat en Roodkapje meteen opeet. Maar Roodkapje kan ook besluiten om tot het laatst de rol van grote Held te blijven spelen en hoe het sprookje dan afloopt?
De boodschap is dat een kleine verandering in een organisatie overal effecten heeft, soms direct soms indirect.